WOWnews
Stories
În această zi, finii merg la nași cu „ploconul”. Vezi ce alte tradiții românești se practică la lăsata secului pentru Postul Paștelui.
Postul Paștelui începe pe 3 martie 2025. Până atunci, creștinii ortodocși trebuie să renunțe treptat la alimentele de origine animală.
Când se lasă secul de carne pentru Postul Paștelui 2025
În calendarul ortodox, Postul Sfintelor Paști începe pe 3 martie și ține până pe 19 aprilie, inclusiv. Este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.
În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșătoarei Judecați- când se lasă sec de carne (23 februarie) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai- când s e lasă sec de brânză (2 martie).
La lăsatul secului de carne creștinii se pot bucura de mese bogate și sățioase, printre care și preparate din carne.
Potrivit tradiției populare, înainte de începerea postului, creștinii trebuie să se curețe de păcate, să își îndrepte greșelile și să îi ierte pe cei din jur.
Citește și: Moșii de iarnă 2025: Ce se dă de pomană și ce semnificație are acest obicei în tradiția creștină
Tradiții la lăsata secului pentru Postul Mare
În această zi, oamenii din majoritatea zonelor din țară țin cont de o mulțime de obiceiuri cunoscute în popor.
Printre acestea se numără și faptul că în Duminica Iertării credincioșii își vizitează nașii de cununie. Deși nu este un obicei legate de credință și biserică, această tradiție este foarte respectată la noi în țară. Potrivit obiceiului, finii merg cu cadouri la nași și petrec împreună de Lăsata Secului.Tot la lăsata secului, femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele adormite, dar și pentru cei vii. În Ardeal, un obicei străvechi spune că în această zi femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, ca ele să poată fi folosite pentru mâncarea de post.
Citește și: Pe ce dată este Buna Vestire în 2025. Este prima zi cu dezlegare la pește din Postul Paștelui!
De asemenea, în unele sate, de Lăsatul Secului se practică un obicei vechi, care are legătură cu focurile purificatoare. Mai exact, la lăsatul serii, pe dealuri, se aprind focuri, iar atmosfera creată se spune că alungă toate spiritele rele din comunitate.
Lăsatul Secului este și momentul în care credincioșii încep să își îndrepte gândurile și inimile către rugăciune, pocăință și pregătire pentru Postul Paștelui.
Surse: crestinortodox.ro
- Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
- Pachete pentru Sâmbăta Morților 2025. Alimentul care nu trebuie să lipsească din punga cu pomană
- Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București
- Când scăpăm de ninsori și de gerul drastic, din România. Meteorologii anunță temperaturi cu minus. Prognoza meteo pentru perioada 17 februarie – 2 martie 2025
- Giulia a fost ucisă de câinele familiei. Fetița de 9 luni, mușcată cu bestialitate: „A zburat în cer prea devreme”
- VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră...
- Vlad Gherman nu mai suportă să locuiască cu chirie! Actorul vrea să se mute la casă cât mai repede: „Dacă vine și copilul…”
Mai multe despre:
- lasata secului carne
- lasata secului postul pastelui
- data lasata secului
- traditii lasata secului
- postul pastelui 2025
Vedete
Actualitate
Sport
Divertisment
Utile